Kycklingsallad
- med massor av goda smaker
Ingredienser:
Till fyra personer
2 kycklingfiléer - stora
Salladsblad (med lite stadga i – t ex romansallad, rucola, isbergssallad eller en mix )
1 liten rödlök
100 g marinerad paprika (går att köpa på glas)
100 g soltorkade tomater
Pynt
2 msk pinjekärnor (eller du kan ta solrosfrön)
Några basilikablad
Några skivor parmesan
Dressing
6 msk olivolja
1 msk olivolja
1 msk pesto
Salt
Peppar
Marinad til kyckling
Marinaden er smakfull och inte så ”spicy”. Om du vill ha lite starkare marinad, kan du dra på med lite mer vitlök och eller chili och cayenne.
Pressa vitlöken och blanda i hop alla ingredienserna
Stekt marulk med pepparsås
-mums
Ingredienser:
700 - 800 g marulk filé
Olivolja till stekning
Salt, peppar
SÅS
1 lök
2 röda paprikor
1 schalottenlök
2 msk olivolja
2 msk cognac
1 dl vitt vin
3 dl fiskfond
4 dl vispgrädde
2 - 4 tsk mix av svartpeppar och grönpeppar,
3 mak hackad persilja
Salt, peppar
Stöt pepparkornen i mortel.
Skala och finhacka löken.
Fräs pepparn i smör.
Tillsätt tomatpuré och lök och låt fräsa ytterligare ca 2 min.
Tillsätt grädde, vatten, soja och fond.
Sjud såsen utan lock ca 10 min.
Blanda majsstärkelsen med 2 msk vatten och rör ner i såsen.
Koka upp. Krydda med salt.
2 påsar bruna senapsfrön
2 msk vatten
3 msk äppelcidervinäger
2 msk honung
2 msk konjak
1 msk finhackad dragon
1 msk rapsolja
1 tsk salt
1 dl sötstark senap
Stek kycklingen i lite smör tills den är genomstekt. Skär den i skivor.
Riv salladsbladen och skär rödlöken i tunne skivor eller ringar.
Lägg på ett fat
Blanda ihop ingredienserna till dressingen. Häll försiktigt över salladen och pynta med pinjekärnor, basilika och parmesan. Servera gärna medan kycklingen er varm och med en god baguett.
Till ett kilo kycklingfilè
2 msk vitvinsvinäger
2 msk soja
8 msk olja
2 tsk gurkmeja
1 tsk koriander
3 tsk paprika
3 tsk spiskummin
1 tsk omamipulver (kan skippas)
1 klyfta vitlök
1 tsk chiliflakes eller lite cayennepeppar
Dela fisken portionsbitar, salt och peppra. Stek fisken gyllen i olivolja. Se till att den blir genomstekt*.
Till såsen hackas lök och paprika i små tärningar – aldrig större än 3 – 5 mm. Värm olivoljan i en bred kastrull. Fräs lök, paprika och peppar. Häll i cognac och tänd på. När elden ha lagt sig, häll på vitt vin och koka till det vita vinet är reducerat till en fjärdedel. Häll i fiskfond och grädde och koka till såsen börjar tjockna **. Smaka till med salt och peppar. Ha i persiljan like innan servering.
Servera med kokta potatis och grönsaker, t.ex. broccoli.
*Det tar lite längre tid att steka marulk än annan fisk. Du kan eventuellt bryna den i pannan och låta den sjuda klart i såsen.
** Om du inte har tid att låta såsen koka till den tjocknar använd maizenaredning.
Ingredienser:
1 tsk svartpeppar, hel
2 tsk rosépeppar
1,5 tsk grönpeppar
2 schalottenlökar
1 msk smör
1 msk tomatpuré
2 dl vispgrädde
1 dl vatten
1 msk soja, ljus
1 msk koncentrerat kalvfond,
1 tsk maizena 1/2 tsksalt
Blanda vatten, vinäger, senapsfrön, honung, konjak, dragon, olja och salt. Låt stå kallt över natten.
Mixa senapen slät med mixerstav.
Det är viktigt att mixa gott så senapsfröerna mals. Annars riskerar du en mjölig smak på senapen.
Rör i den sötstarka senapen och förvara i tätslutande burk i kylen. Då är senapen hållbar länge.
3 dl gräddfil
1 st citron
Svart peppar ( gärna Tellicherry )
1 st spetskål
1 st liten spetskål
rapsolja
Salt
2 tsk fänkålsfrö
2 tsk dillfrö
2 tsk malen koriander
400 g torsk(rygg)
Häll gräddfilen i en bunke, smaka av med zest från en citron och svartpeppar.
Plocka bort de yttersta bladen från spetskålen och strimla ner tunt. Strimla en fänkål tunt och blanda med kålen. Smaka av med salt, citronjuice och svartpeppar.
Skär resten av spetskålen och fänkålen i klyftor, lägg på en plåt och dressa med olja och lite salt. Rosta på 150° tills mjuka.
Mortla eller mixa fänkålsfrö, koriander och dillfrö.
Lägg fisken på samma plåt som grönsakerna, strö över kryddblandningen.
Stek fisken i stekpanna - eller lägg på tärnat smör på fisken och salta. Sänk temperaturen på ugnen till 110° och baka fisken till innertemp på 42°. Använd gärna smöret som ”sås” tillsammans med gräddfilen.
Copyright © All Rights Reserved