Huvudrätter och tillbehör

Kycklingsallad


- med massor av goda smaker


Ingredienser:

Till fyra personer

 

2 kycklingfiléer - stora

Salladsblad (med lite stadga i – t ex romansallad, rucola, isbergssallad eller en mix )

1 liten rödlök

100 g marinerad paprika (går att köpa på glas)

100 g soltorkade tomater

Pynt

2 msk pinjekärnor (eller du kan ta solrosfrön)

Några basilikablad

Några skivor parmesan

 

Dressing

6 msk olivolja

1 msk olivolja

1 msk pesto

Salt

Peppar


Marinad til kyckling



 

Marinaden er smakfull och inte så ”spicy”. Om du vill ha lite starkare marinad, kan du dra på med lite mer vitlök och eller chili och cayenne.

 

Pressa vitlöken och blanda i hop alla ingredienserna 

Stekt marulk med pepparsås

-mums


 

Ingredienser:

700  - 800 g marulk filé

Olivolja till stekning

Salt, peppar

 

SÅS

1 lök

2 röda paprikor

1 schalottenlök

2 msk olivolja

2 msk cognac

1 dl vitt vin

3 dl fiskfond

4 dl vispgrädde

2 - 4 tsk mix av svartpeppar och grönpeppar,

  1. också lite rosépeppar, grovmalen

3 mak hackad persilja

Salt, peppar


Pepparsås

- god till en biff


Stöt pepparkornen i mortel.

Skala och finhacka löken.

Fräs pepparn i smör.

Tillsätt tomatpuré och lök och låt fräsa ytterligare ca 2 min.

Tillsätt grädde, vatten, soja och fond.

Sjud såsen utan lock ca 10 min.

Blanda majsstärkelsen med 2 msk vatten och rör ner i såsen.

Koka upp. Krydda med salt.


Julsenap 

stark 


2           påsar bruna senapsfrön 

2 msk    vatten

3 msk    äppelcidervinäger

2 msk    honung

2 msk    konjak

1 msk    finhackad dragon

1 msk    rapsolja

1 tsk      salt

1 dl        sötstark senap




Stek kycklingen i lite smör tills den är genomstekt. Skär den i skivor.

Riv salladsbladen och skär rödlöken i tunne skivor eller ringar.

Lägg på ett fat

 

Blanda ihop ingredienserna till dressingen.  Häll försiktigt över salladen och pynta med pinjekärnor, basilika och parmesan.  Servera gärna medan kycklingen er varm och med en god baguett.


Till ett kilo kycklingfilè


2 msk vitvinsvinäger

2 msk soja

8 msk olja

 2 tsk gurkmeja

1 tsk koriander

3 tsk paprika

3 tsk spiskummin

1 tsk omamipulver (kan skippas)

1 klyfta vitlök

1 tsk chiliflakes eller lite cayennepeppar

Dela fisken portionsbitar, salt och peppra.  Stek fisken gyllen i olivolja. Se till att den blir genomstekt*.


Till såsen hackas lök och paprika i små tärningar – aldrig större än 3 – 5 mm.  Värm olivoljan i en bred kastrull.  Fräs lök, paprika och peppar. Häll i cognac och tänd på.  När elden ha lagt sig, häll på vitt vin och koka till det vita vinet är reducerat till en fjärdedel.  Häll i fiskfond och grädde och koka till såsen börjar tjockna **.  Smaka till med salt och peppar.  Ha i persiljan like innan servering.


Servera med kokta potatis och grönsaker, t.ex. broccoli.


*Det tar lite längre tid att steka marulk än annan fisk.  Du kan eventuellt bryna den i pannan och låta den sjuda klart i såsen.


** Om du inte har tid att låta såsen koka till den tjocknar använd maizenaredning.

Ingredienser:

1 tsk svartpeppar, hel

2 tsk rosépeppar

1,5 tsk grönpeppar

2 schalottenlökar

1 msk smör

1 msk tomatpuré

2 dl vispgrädde

1 dl vatten

1 msk soja, ljus

1 msk koncentrerat kalvfond,

1 tsk maizena 1/2 tsksalt





Blanda vatten, vinäger, senapsfrön, honung, konjak, dragon, olja och salt. Låt stå kallt över natten.


Mixa senapen slät med mixerstav.

Det är viktigt att mixa gott så senapsfröerna mals. Annars riskerar du en mjölig smak på senapen.


Rör i den sötstarka senapen och förvara i tätslutande burk i kylen. Då är senapen hållbar länge.

Torsk med fänkål och spetskål 


3 dl gräddfil

1 st citron

Svart peppar ( gärna Tellicherry )

1 st spetskål

1 st liten spetskål

rapsolja

Salt

2 tsk fänkålsfrö

2 tsk dillfrö

2 tsk malen koriander

400 g torsk(rygg)


Häll gräddfilen i en bunke, smaka av med zest från en citron och svartpeppar.

Plocka bort de yttersta bladen från spetskålen och strimla ner tunt. Strimla en fänkål tunt och blanda med kålen. Smaka av med salt, citronjuice och svartpeppar.

Skär resten av spetskålen och fänkålen i klyftor, lägg på en plåt och dressa med olja och lite salt. Rosta på 150° tills mjuka.

Mortla eller mixa fänkålsfrö, koriander och dillfrö.

Lägg fisken på samma plåt som grönsakerna, strö över kryddblandningen.

Stek fisken i stekpanna  - eller lägg på tärnat smör på fisken och salta. Sänk temperaturen på ugnen till 110° och baka fisken till innertemp på 42°. Använd gärna smöret som ”sås” tillsammans med gräddfilen.